Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

2. ročník participativního rozpočtu města Vyšák společně

Autor: Jan Straka, místostarosta | Datum: 13.1.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 2914x

Rozhodněte sami o tom, kam půjdou peníze z rozpočtu. Můžete navrhovat projekty a následně o nich budou hlasovat všichni občané.


2. ročník participativního rozpočtu města Vyšák společně

Čtyřista tisíc na projekty navržené samotnými občany

Do letošního rozpočtu zastupitelstvo schválilo 400 000 Kč, které budou sloužit pro potřeby takzvaného participativního rozpočtu. V jeho rámci budou moci občané Vyššího Brodu navrhovat vlastní projekty, mohou to být investiční akce nebo např. veřejné kulturní nebo společenské akce.

Co je participativní rozpočet?

Participativní rozpočet je jednou z možností jak mezi městem a jeho občany vytvořit partnerský vztah, založený na otevřenosti a transparentním přístupu k řešení nedostatků anebo chybějících projektů ve městě. Chceme, aby se občanům města žilo co možná nejlépe a nikdo jiný než právě Vy, nám nedokáže lépe říct, co v našem městě schází anebo naopak, co nám tu přebývá. Záleží nám na Vašich potřebách a uvědomujeme si, že je stále co ve městě zlepšovat. Věříme, že pro obyvatele našeho města je Vyšák srdeční záležitostí, stejně tak jako pro nás. Kdokoliv z Vás se může podílet na zlepšení města a jeho veřejného prostoru. Stačí poslat svůj návrh/nápad na jeho zlepšení  a následně návrh podpořit hlasováním. Tímto způsobem lze město zlepšit a zároveň upozornit na místa, která si zaslouží pozornost či nové využití.

Jak bude vše probíhat?

Participativní rozpočet ve výši 400 000 Kč včetně DPH slouží k realizaci investičních i neinvestičních nápadů a projektů, které dokáží náš veřejný prostor oživit, doplnit anebo ho využít k novým, užitečnějším potřebám.  Příkladem může být dětské hřiště doplněné o veřejnou toaletu, vodní prvek, výsadba stromů anebo jiné oživení místa, kde rádi trávíme volný čas, sportujeme, sdružujeme se. V neposlední řadě se participativní rozpočet stane databází námětů a potřeb pro budoucí zlepšení našeho města. Návrhy mohou podávat všichni občané města starší 15 let a na celém území města, tzn. i v místních částech. Snažíme se, aby vše pro Vás bylo maximálně jednoduché, a proto veškeré informace jsou soustředěny na zvláštních webových stránkách www.vysakspolecne.cz. Prostřednictvím tohoto webu jednoduše po  vložíte svůj nápad na zlepšení města. Kdo nemá přístup přístup k internetu anebo preferuje osobní kontakt, můžete projekt/nápad předat fyzicky na městský úřad nebo do infocentra, kde jsou k dispozici jednoduché formuláře

Všechny návrhy, které od Vás obdržíme, posoudí pracovní skupina, kterou pro tento účel  město Vyšší Brod zřídí. Skupina má za úkol ověřit, zda došlé návrhy/nápady odpovídají pravidlům participativního rozpočtu. V případě, že skupina neshledá nedostatky, bude zahájeno hlasování veřejnosti. Právě Vaše hlasování tedy rozhodne o pořadí návrhů/nápadů. Podle pořadí návrhů budou vybrány ty, které v součtu svou finanční náročností nepřesáhnou částku 400 000 Kč včetně DPH. Tyto nápady budou následně realizovány. Náklady jednoho navrženého projektu můžou dosáhnout výše maximálně 200 000 Kč 

Harmonogram participativního rozpočtu

  • 1. 3. – 31. 3. 2022 – start participativního rozpočtu – zahájení vkládání návrhů a jejich případných konzultací
  • 1. 4. – 14. 4. 2022 – kontrola realizovatelnosti zaslaných nápadů dle veřejných pravidel participativního rozpočtu
  • 15. 4. – 5. 5. 2022 – veřejné hlasování

Zasílání projektů a následné hlasování probíhá přes www.vysakspolecne.cz, kde naleznete i podrobná pravidla.

 

V případě dotazů se obraťte na místostarostu:

Jan Straka
Tel.: 725 483 043
mistostarosta@mestovyssibrod.cz