Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Herbář 11/2017

Autor: Iveta Bylinka Podhradská | Datum: 15.11.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2787x

Dnes si představíme rostlinu, která je mimořádně zdravou zeleninou, ale možná by vás nenapadlo, že je to také rostlina velmi léčivá. Je to křen selský.


Herbář 11/2017

Křen využívali už naši dávní předkové

Léčivých účinku křenu využívali již naši dávní předkové a ve svých knihách ho popisují mnozí slavní lékaři i léčitelé.

Křen selský je víceletá rostlina, která se na venkově běžně pěstuje na zahrádkách. Můžeme ho najít i ve volné přírodě, protože snadno zplaňuje. Užíváme kořen sbíraný na podzim. Kořen křenu používáme vždy čerstvý a jemně nastrouhaný, vařením ztrácí účinek. Křen byl považován za bylinu mládí a říkávalo se mu dokonce „český žen-šen“.

Používal se i jako antibiotikum

Je to bylina povzbuzující a celkové posilující, má i protirakovinové účinky a po mnohá tisíciletí se používal místo antibiotik. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také vápník, draslík, hořčík, železo a mnoho dalších látek.

Křen zvyšuje vylučování trávicích šťáv, celkově zlepšuje látkovou výměnu a čistí krev. Povzbuzuje imunitu organismu, má antibakteriální účinky. Pomáhá při infekčních chorobách horních cest dýchacích.

Křenový sirup nebo smíchat s medem

Můžeme si připravit například křenový sirup. Pokrájený kořen prosypeme cukrem a odtékající šťávu užíváme jako léčivý sirup (až 3 lžičky denně) při kašli a chrapotu. Nebo smícháme lžičku strouhaného křenu, lžičku medu a žloutek, to pak užíváme po malých lžičkách po hodině. Je to další pomoc při chrapotu, kašli a nachlazení.

Křen má mnoho dalších léčebných užití, které se mi už nevejdou do tohoto textu. Ať je to křenový ocet na akné, křen na zesvětlení pih, křenové placky u revmatických bolestí, křenové víno u žlučníkových kamenů atd.

A dokonce i pláč při strouhání křenu je zdraví prospěšný. Tak hurá na křen!

Více se o bylinkách dozvíte na www.zememama.com

 



Akce s článkem
Podobné články