Herbář 11/2017

Dnes si představíme rostlinu, která je mimořádně zdravou zeleninou, ale možná by vás nenapadlo, že je to také rostlina velmi léčivá. Je to křen selský.

Křen využívali už naši dávní předkové

Léčivých účinku křenu využívali již naši dávní předkové a ve svých knihách ho popisují mnozí slavní lékaři i léčitelé.

Křen selský je víceletá rostlina, která se na venkově běžně pěstuje na zahrádkách. Můžeme ho najít i ve volné přírodě, protože snadno zplaňuje. Užíváme kořen sbíraný na podzim. Kořen křenu používáme vždy čerstvý a jemně nastrouhaný, vařením ztrácí účinek. Křen byl považován za bylinu mládí a říkávalo se mu dokonce „český žen-šen“.

Používal se i jako antibiotikum

Je to bylina povzbuzující a celkové posilující, má i protirakovinové účinky a po mnohá tisíciletí se používal místo antibiotik. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také vápník, draslík, hořčík, železo a mnoho dalších látek.

Křen zvyšuje vylučování trávicích šťáv, celkově zlepšuje látkovou výměnu a čistí krev. Povzbuzuje imunitu organismu, má antibakteriální účinky. Pomáhá při infekčních chorobách horních cest dýchacích.

Křenový sirup nebo smíchat s medem

Můžeme si připravit například křenový sirup. Pokrájený kořen prosypeme cukrem a odtékající šťávu užíváme jako léčivý sirup (až 3 lžičky denně) při kašli a chrapotu. Nebo smícháme lžičku strouhaného křenu, lžičku medu a žloutek, to pak užíváme po malých lžičkách po hodině. Je to další pomoc při chrapotu, kašli a nachlazení.

Křen má mnoho dalších léčebných užití, které se mi už nevejdou do tohoto textu. Ať je to křenový ocet na akné, křen na zesvětlení pih, křenové placky u revmatických bolestí, křenové víno u žlučníkových kamenů atd.

A dokonce i pláč při strouhání křenu je zdraví prospěšný. Tak hurá na křen!

Více se o bylinkách dozvíte na www.zememama.com