U školy vzniká nový chodník

Pro bezpečnost dětí v okolí základní školy dělá město další krok. V polovině srpna začalo s výstavbou nového chodníku v Martínkovské ulici podél základní školy a řeší tím tak problémovou dopravní situaci v této lokalitě.

Výstavba chodníku navazuje na předešlá opatření

Prvním krokem pro zvýšení bezpečnosti v okolí vyšebrodské základní školy, bylo vybudování osvětlení přechodu přes frekventovanou silnici vedoucí přes náměstí směrem k hraničnímu přechodu s Rakouskem. Na tento projekt získalo město dotaci z Nadace ČEZ. „Každé ráno stojíme u školy a pomáháme dětem s bezpečným přecházením, takže situaci na tomto místě dobře známe. Osvětlení tu skutečně chybělo, především v podzimním období, kdy jsou ranní mlhy a zhoršené světelné podmínky. Přechod je nyní dostatečně osvětlen a děti tak budou chodit do školy bezpečně,“ řekl při oficiálním otevření Oranžového přechodu strážník městské policie Roman Kozel.

Chodník řeší situaci v Martínkovské a u školní jídelny

Doprava v okolí vyšebrodské základní školy je nejen během školního roku velmi frekventovaná, a to nikoliv jen v ranních hodinách, kdy děti chodí a dojíždějí na vyučování, ale po celý den. Z Martínkovské ulice je navíc dováženo i zásobování pro školní jídelnu. „Vybudování chodníku u základní školy bylo skutečně nutností. Problémy se neobjevovaly jen při příchodu nebo příjezdu dětí do školy, nutné je také oddělení pěších od dopravy zásobování u školní jídelny,“ upřesnil starosta města Milan Zálešák.

Přímo podél chodníku ještě vzniknou tři místa pro automobily, která budou určena pro zastavení. „Nebude se jednat o žádná parkovací místa ke stání, opravdu jen o místa pro zastavení a vystoupení, poté je budou muset auta opět opustit. Důležité je také to, že děti budou moct vyjít z aut svých rodičů přímo na chodník a že auta nebudou stát ve vozovce,“ vysvětluje dále Milan Zálešák. Kromě dopravní situace řeší probíhající výstavba i odkanalizování, které bylo třeba posílit. Nový odtokový kanál vznikne v místě, kde se chodník bude lámat směrem z Martínkovské ulice k jídelně.

Celkové náklady této výstavby hradí město z vlastního rozpočtu a vyšplhají se do výše 959.000 korun.

Foto v tiskové kvalitě ke stažení zde

Tisková zpráva ke stažení: