Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

VIDEO: Úpravna vody ve Vyšším Brodě má novou technologii

Autor: redakce | Datum: 17.6.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 1816x

Technologie, která umožňuje efektivnější úpravu povrchové surové vody na pitnou, byla instalována na úpravně vody ve Vyšším Brodě.


VIDEO: Úpravna vody ve Vyšším Brodě má novou technologii

Nová membránová technologie pomáhá hlavně při nedostatku vody

V měsících, kdy je pitné vody dostatek, pokrývají potřebuje dodávek pro Vyšší Brod podzemní zdroje, tedy pramenní jímky na Martínkovském vrchu a vrty, ty ale v letním období sucha nedostačují. Proto je třeba využívat i vodu z říčky Menší Vltavice, jejíž kvalita se, zejména po deštích, kdy se potok snadno zakalí, rychle mění.

V minulých letech, kdy bylo vody méně, a naopak Vyšší Brod zažíval velký příliv turistů, muselo být ve městě instalována mobilní úpravna vody.

K zajištění stabilních dodávek pitné vody po celý rok, hlavně v kritickém období vysoké spotřeby a nízké vydatnosti zdrojů, přistoupilo město Vyšší Brod jako vlastník vodohospodářské infrastruktury, k investiční akci Vyšší Brod-úpravna vody, doplnění membrán.

Výhodou je nízká energetická náročnost

„Výhodou zvolené membránové technologie je poměrně nízká energetická náročnost, výborná kvalita upravené vody i při špatné kvalitě surové vody v Menší Vltavici. Další výhodou je její malá velikost. Technologie se vešla po menších stavebních úpravách do objektu stávající úpravny vody,“ říká Peter Bolha ze společnosti ČEVAK a.s., která se o vodohospodářský majetek města stará.

Celá akce začala v období, kdy spotřebu pitné vody pokrývala upravovaná voda z Martínkovského vrchu, tedy v dubnu 2021 a trvala 12 měsíců. Výměna technologie byla zajištěna tak, aby se nedotkla odběratelů ve Vyšším Brodě.

Víc jak polovinu nákladů kryjí dotace Ministerstva zemědělství a Jihočeského kraje

Celkové náklady představují 12,3 milionu korun, přičemž 55 % je hrazeno z dotačních prostředků Ministerstva zemědělství a 10 % Jihočeským krajem. Nová technologie nám umožňuje efektivněji upravovat jak podzemní, tak i povrchovou vodu, a to i při její zhoršené kvalitě. Město Vyšší Brod bude tedy i nadále zásobováno vodou ze stávajících zdrojů,“ vysvětluje starosta města Milan Zálešák.

Slavnostní ukončení projektu doplnění technologie přinesl den otevřených dveří

Nahlédnout do "kuchyně" výroby pitné vody pro obyvatele Vyššího Brodu jste mohli ve čtvrtek 9. června, kdy proběhl den otevřených dveří a byla tím i slavnostně ukončena instalace nové technologie. Víc jak 60 zájemců především z řad vyšebrodských občanů si tuto jedinečnou příležitost nenechalo ujít. Byl připraven i program pro zabavení dětí, které se mohly i něco nového dozvědět.