Žáci základní školy řešili vlastní návrhy do participativního rozpočtu

V pátek 18. března uspořádalo město ve spolupráci se sdružením Agora Central Europe workshop ve vyšebrodské základní škole v rámci projektu Studenti tvoří město. Žáci se v úvodní polovině seznámili obecně s participací a ve druhé části řešili konkrétní nápady.

Jak vůbec na participaci...

Žáci z osmé a deváté třídy vyšebrodské základní školy se aktivně zapojili do projektu Vyšák společně, participativního rozpočtu města.

Ve spolupráci s organizací Agora Central Europe proběhl workshop zaměřený přímo na studenty, během kterého se děti seznámily s možnostmi participace a aktivního zapojení do správy a života v obci. Samy navrhovaly také své projekty, které mohou do participativního rozpočtu zaslat. K tomu jim byli ku pomoci i zástupci města.

Školáci měli zájem a přišli s dobrými nápady

"Projekt sdružení Agora CE mě opravdu zaujal, domluvili jsme se hned. Viděl jsem to jako skvělou příležitost aktivně zapojit mládež do participativního rozpočtu a také nahlédnout do toho, jak vnímají město a jeho rozvoj. Profesionálně vedený workshop měl opravdu úspěch, protože děti byly aktivní a přišly s výbornými nápady. Doufám, že návrhy opravdu podají a ty se tak v participativním rozpočtu objeví," uvedl k workshopu místostarosta Jan Straka.

Žáci pracovali ve skupinách a z jejich diskuzí a nápadů vzešlo hned několik konkrétních návrhů, např. veřejné fitness nebo úprava plochy za fotbalovým hřištěm a oživení asfaltové plochy na sídlišti.

Reportáž z workshopu Studenti tvoří město
ve Vyšším Brodě


Ještě do 31. 3. 2022 můžete podávat své návrhy do participativního rozpočtu Vyšák společně i Vy!

Máme na Vaše nápady 400 tis., o kterých sami budete i hlasovat a město vítězné zrealizuje.

Svůj nápad podejte pomocí jednoduchého formuláře na www.vysakspolecne.cz, kde zjistíte i základní pravidla participativního rozpočtu.

vysak-spolecne-01
vysak-spolecne-02