Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

FOTO: Vyšší Brod spojila ochota pomáhat

Autor: Karel Troják | Datum: 8.4.2020 - 00:00 | Zhlédnuto: 1584x

Díky šíření nákazy novým koronavirem se celá naše země dostala do situace, kterou naprosto nezná. Tato historická událost ale ukazuje, že společnost dokáže ve vypjatých chvílích spolupracovat a vzájemně si pomáhat. I ve Vyšším Brodě máme spoustu lidí, kteří jsou ochotni nezištně podat pomocnou ruku.


FOTO: Vyšší Brod spojila ochota pomáhat

Výzva „Chci pomáhat“

Ve sdělovacích prostředcích téměř denně slýcháme o dobrovolnících, kteří šijí roušky pro ostatní nebo nabízejí pomoc seniorům. Nejinak je tomu i ve Vyšším Brodě. „Ve městě se najde skutečně velká skupina lidí, kteří chtějí pomáhat. Na naši výzvu, že chceme vytvořit databázi dobrovolníků pro případnou pomoc seniorům s nákupy potravin a léků, se téměř okamžitě začali lidé hlásit. Prozatím vše zvládáme pomocí naší pečovatelské služby, ale je moc fajn vědět, že máme v záloze lidi, pokud by bylo zajištění potřeb nad naše síly. Moc si takového přístupu občanů vážím,“ říká místostarosta Jan Straka.

Roušky se šijí ve velkém

Potřeba látkových roušek je i v našem městě značná. Město vyzvalo občany, pokud chtějí pomáhat i v této oblasti, mohou na úřad nosit
materiál nebo se hlásit, že šijí roušky. Díky tomu město mohlo spojit lidi a podpořit je v jejich úsilí. „Látek jsme dosud dostali poměrně dost a snažíme se je distribuovat mezi dobrovolníky a dobrovolnice šijící roušky,, o kterých víme. Městu se podařilo sehnat a zakoupit i několik set metrů gumiček a tkalounů. U šití roušek je to podobné jako s pomocí seniorům. Hned se nám začali ozývat lidi, že šijí nebo dodají materiál. Víme samozřejmě, že je i spousta jiných, kteří šijí doma a roušky dávají rodině a svým známým. Jakákoliv pomoc a aktivita je v téhle situaci uznáníhodná“ říka Jan Straka.

S ochrannými pomůckami pomohla i Vietnamská komunita

Vyšebrodští Vietnamci se sami přihlásili s tím, že chtějí pomoct a zřídili hned dvě dílny na šití roušek. Jejich úsilí podpořili i starousedlicí, kteří půjčili šicí stroje, kterých neměli Vietnamci dostatek. Město poskytlo materiál a začalo se šít. Během prvních třech dní bylo z vietnamských dílen dodáno téměř osm set roušek. Vietnamská komunita věnovala i jednorázové roušky, základní respirátory, dezinfekční gely a rukavice. Nejprve byly zásobeny lékařské ordinace, lékárna, hasiči a městská policie a další v „první linii“. Poté probíhala i distribuce mezi občany.

První roušky obdrželi senioři

Město se při distribuci roušek od všech dobrovolníků nejdříve zaměřilo na ve Vyšším Brodě trvale hlášené občany starší 65 let. Každý z nich dostal do schránky obálku se dvěma látkovými rouškami a informacemi o tom, jak ji nosit a udržovat. Město roušky od dobrovolníků distribuuje i nadále. Jsou k dispozici v RplusR marketu, v prodejně Jednoty COOP a ve vyšebrodské lékárně.