Jak hospodaří naše město?

Jak jsme dopadli? Mezi obcemi stejné kategorie jsme ve většině hodnocených ukazatelů dosáhli nadprůměrného hodnocení. Údaje jsou za období 2012 až 2016, přičemž od roku 2013 se u nás jednalo o období investičně velmi objemné, a tím i finančně značně náročné. Bylo proinvestováno více jak 83 mil. Kč.

Mezi obcemi stejné kategorie je Vyšší Brod nadprůměrný

Získání odpovědi na výše zmíněnou otázku každému z nás umožní zhlédnutí údajů na www.informaceoobcich.cz. Jedná se o ekonomické profily všech obcí, dle kterých je možné porovnat hospodaření našeho města s ostatními územními celky. Proč je důležité mít takovéto srovnání? Porovnáním s ostatními dostáváme zpětnou vazbu o tom, zda-li děláme svoji práci dobře. Jedná se totiž o nezaujaté závěry vycházející z neoddiskutovatelných faktů, tj. z účetnictví jednotlivých obcí. Jestliže porovnání vychází dobře, víme, že jdeme správou cestou. V opačném případě se musíme zamyslet, zda není potřeba něco změnit.

Jak jsme dopadli? Mezi obcemi stejné velikostní kategorie, tj. obce 2 000 – 4 999 obyvatel, jsme ve většině hodnocených ukazatelů dosáhli nadprůměrného hodnocení. Jako příklad uvádím:

Ekonomický ukazatel Vyšší Brod Průměr obcí
Stav na bankovních účtech v Kč na 1 obyvatele 36 239 9 094
Nedaňové příjmy 14 848 2 707
Dluh v Kč na 1 obyvatele 849  3 713
Ušetřené vlastní prstředky v % 28 13

Sledované období bylo investičně velmi objemné

Údaje jsou za období 2012 až 2016, přičemž od roku 2013 se u nás jednalo o období investičně velmi objemné, a tím i finančně značně náročné. Bylo proinvestováno více jak 83 mil. Kč. Finanční prostředky na pořízení investic (nového majetku, rekonstrukci a modernizaci stávajícího majetku) byly získány z dotací a také úsporou z vlastních zdrojů. Je to výsledek dobré práce vedení města. V tomto pozitivním trendu pokračujeme i v roce 2017 a velkou část investic v letošním roce zaplatíme ze svých běžných příjmů.

Největšími investičními akcemi realizovanými v roce 2017 jsou např.:

Dokončení modernizace ČOV Studánky, výstavba ZTV pro 14 rodinných domků v lokalitě Pod vodojemem, celkové zateplení panelového domu čp. 266, výstavba bytu z nebytových prostor v domě čp. 266, dokončení obnovy místní komunikace Mlýnce, celková rekonstrukce kašny na náměstí, oprava budovy staré radnice, projekt nového dětského hřiště u zdravotního střediska, pořízení nového dopravního značení na celém území města, vybudování přechodu pro chodce včetně rozšíření veřejného osvětlení, výstavba chodníku a parkovacích míst u základní školy, výstavba parkoviště u domu čp. 311 apod. Kromě realizace stavebních prací jsme v roce 2017 dokončili či pracujeme na pořizování nových projektových dokumentací na investiční akce pro další období, a to např. na výstavbu bytů v domě s pečovatelskou službou, cyklostezku, výměnu topných rozvodů a předávacích stanic či na sportovní hřiště na Studánkách. K 15. 11. 2017 jsme pořídili investice ve výši 24 mil. Kč, s předpokladem ještě mírného nárůstu do konce kalendářního roku. A jak bylo uvedeno výše, je předpoklad, že investice uhradíme z běžných příjmů a nebudeme muset použít finance uspořené v minulých letech.

Přestože je toto velmi příznivý ukazatel a ve spojení s faktem, že dluh města rok od roku klesá a je v přepočtu na jednoho obyvatele téměř bezvýznamný, dovoluji si vyslovit názor, že je i pro další období velmi důležité přistupovat k objemově významným investicím v náhledu jejich naprosté nezpochybnitelnosti, nezbytnosti a je důležité je časově vhodně naplánovat. Za takovou investici v nejbližších letech považuji definitivní řešení dostavby městského úřadu, včetně nové knihovny a multifunkčního kulturního domu. To si vyžádá nejenom velké množství vlastních prostředků, ale také mnoho práce a úsilí. Přesto by nebylo vhodné rozhodnutí dále odkládat a považuji to za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které by mělo zvolené zastupitelstvo města do konce volebního období udělat.