Knihovnické okénko 2/2018

Novinky - únor 2018
(docx, 18.5 kB)

i v knihovně je začátek nového roku poznamenán statistikami, srovnáními i plánováním do roku příštího. Nebudu Vás unavovat velkým množstvím čísel. Nabídnu Vám jen výňatek z Komplexního rozboru knihovny, který každoročně zpracovávám jako konečnou zprávu o naší činnosti. Zprávy jsou k dispozici na webových stránkách knihovny

Knihovní fond naší knihovny sčítá k 31.12.2017 celkem 15 765 knih. V dětském oddělení se nachází 831 knih naučné literatury a 3 198 knih beletrie. V oddělením pro dospělé máme 4 114 naučných knih a 7 237 knih beletrie. Za uplynulý rok bylo vyřazeno 864 knih a brožur, které byly opotřebované. Nakoupilo se 667 nových knih. K vypůjčení nabízíme 46 titulů periodik. Od roku 2013 půjčujeme i společenské hry. K tomuto dni máme 70 společenských her pro děti i dospělé.

V loňském roce bylo registrováno 292 čtenářů z toho 84 dětských. Tito čtenáři si vypůjčili celkem 11 125 knih a 2 705 časopisů. Knihovnu navštívili čtenáři 3 857krát. Knihovna uspořádala 16 kulturních a vzdělávacích akcí pro dospělou i dětskou veřejnost, které navštívilo 316 dětí a dospělých. 51 akcí bylo uspořádáno pro žáky mateřské a základní školy. Tyto akce navštívilo 1 459 dětí.

Významnými akcemi, které knihovna pořádá, jsou celostátní oslavy března měsíce čtenářů, 1. říjnový týden slavíme jako Týden knihoven. Další z celostátních akcí, kterou pořádáme pro děti je Noc s Andersenem, kdy se v knihovně přespává. Významnými celoročními projekty, které již u nás několik let probíhají, jsou: Knížka pro prvňáčka, kdy se po téměř celý školní rok setkáváme s prvňáčky jednou měsíčně, abychom se dozvěděli, jak vzniká kniha. Významným projektem, který se koná ve spolupráci se Základní školou je projekt Děti čtou dětem, kdy se děti setkávají nad stránkami knih. A ve svém výčtu ani nemohu zapomenout na několik letá setkávání v rámci Podvečerních čtení, kdy se setkáváme nad stránkami vybraných knih, z nichž si čteme pro radost a stihneme si i něco vyrobit. Z těchto podvečerních čtení jsou asi nejoblíbenější ta Adventní.

Jak jsem slíbila, více Vás již nebudu zahlcovat čísly. Na závěr bych chtěla jen v krátkém shrnutí poděkovat za spolupráci učitelům Základní a Mateřské školy jakož i učitelům Základní umělecké školy ve Vyšším Brodě. Poděkovat musím i Městu Vyšší Brod za finanční a materiální podporu knihovny. A v neposlední řadě děkuji všem, kteří naši knihovnu navštěvujete. Budeme se snažit i v tomto roce nabídnout Vám příjemné zážitky nejen prostřednictvím nových knih.

Budu se těšit na setkání s Vámi, nejen na stránkách Vyšebrodského zpravodaje.