Krumlovský vodácký maraton se jede už popatnácté

Vyšší Brod opět ovládne velký vodácký svátek. Stejně jako v minulých letech tu bude 14. října startovat největší vodácký maraton v České republice, Krumlovský vodácký maraton. Na závodníky ze špičky vodáckého sportu a na všechny nadšence, kteří se s nimi mohou poměřit, čeká i letos 36 kilometrů dlouhá trať s cílem v Českém Krumlově.

Organizátoři připravili hned několik změn

Pro letošní ročník si pořadatelé přichystali hned několik změn. Změny se týkají například závodníku na paddleboardech (zkráceně plavidla SUP), o které je stále větší zájem. „Letos jsme se rozhodli otevřít novou kategorii – megaboard. Jedná se o velký SUP pro 6 až 8 osob.“ seznamuje s novinkou jeden z organizátorů Jan Homola. Závodníci na megaboardech pojedou 26 kilometrů dlouhou trať, budou totiž startovat v Rožmberku nad Vltavou. Zkrácená trasa čeká stejně jako v minulých letech také na závodníky na raftech, pramicích nebo dračí lodi. „Na své si přijdou i děti, pro které je připraven závod startující v Kempu na Pískárně. Jejich maratonská trať je dlouhá 11 kilometrů“, dále dodává Jan Homola

Pro pohodlnější a bezproblémový start všech závodníků také dochází ke změnám při startu ve Vyšším Brodě, kde po letech budou závodníci jedné z kategorií startovat níže po proudu řeky. „Startovní linie pro lodě v kategorii K2 je posunuta o pár desítek metrů po proudu tak, aby měly nejrychlejší lodě komfort pohodlného startu. Vše se samozřejmě promítne i na prvním jezu, kam lodě K2 přijedou s dostatečným časovým rozestupem,“ upřesňuje Homola.

Velký důraz i na bezpečnost

Uspořádat závody takových rozměrů samozřejmě není jednoduché a je třeba pomoc i velkého množství dobrovolníků a nadšenců. Kromě nich se na organizaci podílejí i závodníci z domácích oddílů SK Vltava Český Krumlov a Hanace Rafters České Budějovice, mezi kterými najdeme opravdu špičkové sportovce, například mistryni světa Karolínu Paloudovou, juniorského mistra světa Vojtěcha Skořepu nebo reprezentanty Martina Nováka a Antonína Haleše.

Že organizátoři opravdu nic nepodceňují a myslí i na bezpečnost, dokazují další slova Jana Homoly: „Jako každý rok se o bezpečí závodníků na všech jezech budou starat záchranáři a hasiči, kteří s touto prací mají za všechny ročníky mnoho zkušeností.“ Nic tedy nebrání tomu, aby jubilejní ročník maratonu proběhl naprosto hladce.