Oprava památek pokračuje

S obnovou dalších památek se ve Vyšším Brodě začalo už na jaře. Ještě během letní sezóny budou zářit novotou.

Z jara odstartovala ve Vyšším Brodě oprava kašny. V současné době se k ní přidává i rozsáhlá renovace budovy historické radnice, která je jediným zbylým dome z prostřední řady náměstí zničené v 16. století požárem.

Radnice dostane novou fasádu

Jedna z dominant vyšebrodského náměstí sloužila po staletí obecním účelům. Kdysi zde bylo obecní vezení nebo byt hlásného. Starosta v ní úřadoval až do roku 1947. V současnosti je především vyhledávaným cílem turistů, sídlí v ní totiž informační centrum města. Své zázemí nabízí také městskému kulturnímu zařízení a malé galerii v prvním patře.

Radnice prošla rozsáhlejší opravou naposledy před 15 lety. „Nyní dojde k izolaci budovy proti vlhkosti a k celkové obnově fasády, veškeré práce by pak měly skončit do poloviny měsíce srpna,“ upřesňuje koordinátorka projektu Lenka Neubauerová, vedoucí odboru vedlejšího hospodářství MěÚ.

Provoz infocentra nebude výrazně omezen

Přestože bude rekonstrukce probíhat po většinu letní sezóny, nijak se nedotkne provozu infocentra. „Od samotného začátku příprav této akce jsme s naším odborem vedlejšího hospodářství komunikovali a vyšli nám vstříc. Až na krátká uzavření během stavby lešení, kterou už máme za sebou, bude infocentrum otevřené,“ pochvaluje si vedoucí MěKZ Karel Troják.

Nová fasáda a všechny ostatní práce na této kulturní památce vyjdou město na něco málo přes 700 tis. korun. „Velká část nákladů tohoto projektu ale bude hrazena z prostředků Programu regenerace městských památkových zón a rezervací Ministerstva kultury,“ ještě dodává Lenka Neubauerová.

Oprava kašny pokračuje

Stále probíhají práce na opravách historické kašny na náměstí. Během května a června provedl základní opravu odborný restaurátor. Došlo ke zpevnění a utěsnění tělesa kašny, očištění kamene a kde bylo třeba k doplnění hmoty. Na tuto etapu v současnosti navazují stavební práce na zpevněných plochách v okolí kašny. I na tento projekt by město mělo čerpat prostředky z Programu regenerace MPZ a MPR. I v případě této památky by mělo být se vším hotovo do poloviny měsíce srpna.