Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Oranžový přechod u ZŠ

Autor: redakce temelinky.cz a Jan Straka | Datum: 9.8.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 3881x

Frekventovaný silniční tah u základní školy osvítí nový přechod. Na tak zvaný Oranžový přechod získalo město příspěvek ve výši 111 tisíc korun od Nadace ČEZ.


Oranžový přechod u ZŠ

Stovky aut denně projedou přes přechod ve Vyšším Brodě na frekventovaném silničním tahu směrem k hranicím s Rakouskem.

„Vzhledem k tomu, že je přechod v bezprostřední blízkosti základní školy, je ve velké míře využíván dětmi. Především v podzimním a zimním období, kdy jsou i ráno zhoršené světelné podmínky, bude přecházení přes tuto komunikaci daleko bezpečnější,“ sdělil u příležitosti slavnostního uvedení přechodu do provozu starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

Jeho slova potvrzují i statistiky. „Podle odborníků na bezpečnost v dopravě dokáže kvalitně osvětlené přechody snížit počet střetů motoristů s chodci až o pětašedesát procent,“ poznamenal člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Cílem grantového programu Oranžový přechod je  zvyšování bezpečnosti chodců formou instalace osvětlení přechodů pro chodce.  „Oranžové přechody se setkávají s velkým ohlasem měst a obcí i samotné veřejnosti. Ve Vyšším Brodě nový přechod výrazně přispěje k bezpečnosti dětí,“ dodává za Nadaci ČEZ její ředitelka Michaela Ziková.

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo úspěšně žádat o tuto dotaci, ale neskončili jsme jen u osvětlení přechodu. Využili jsme toho a dále jsme rozšířili z vlastních zdrojů osvětlení chodníku v horní části náměstí. A následně, abychom ještě zvýšili bezpečnost dětí, budeme realizovat projekt vybudování chodníku okolo základní školy," ještě upřesnil starosta Vyššího Brodu.

Reportáž z oficiálního otevření přechodu: