Oranžový přechod u ZŠ

Frekventovaný silniční tah u základní školy osvítí nový přechod. Na tak zvaný Oranžový přechod získalo město příspěvek ve výši 111 tisíc korun od Nadace ČEZ.

Stovky aut denně projedou přes přechod ve Vyšším Brodě na frekventovaném silničním tahu směrem k hranicím s Rakouskem.

„Vzhledem k tomu, že je přechod v bezprostřední blízkosti základní školy, je ve velké míře využíván dětmi. Především v podzimním a zimním období, kdy jsou i ráno zhoršené světelné podmínky, bude přecházení přes tuto komunikaci daleko bezpečnější,“ sdělil u příležitosti slavnostního uvedení přechodu do provozu starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

Jeho slova potvrzují i statistiky. „Podle odborníků na bezpečnost v dopravě dokáže kvalitně osvětlené přechody snížit počet střetů motoristů s chodci až o pětašedesát procent,“ poznamenal člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Cílem grantového programu Oranžový přechod je  zvyšování bezpečnosti chodců formou instalace osvětlení přechodů pro chodce.  „Oranžové přechody se setkávají s velkým ohlasem měst a obcí i samotné veřejnosti. Ve Vyšším Brodě nový přechod výrazně přispěje k bezpečnosti dětí,“ dodává za Nadaci ČEZ její ředitelka Michaela Ziková.

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo úspěšně žádat o tuto dotaci, ale neskončili jsme jen u osvětlení přechodu. Využili jsme toho a dále jsme rozšířili z vlastních zdrojů osvětlení chodníku v horní části náměstí. A následně, abychom ještě zvýšili bezpečnost dětí, budeme realizovat projekt vybudování chodníku okolo základní školy," ještě upřesnil starosta Vyššího Brodu.

Reportáž z oficiálního otevření přechodu: