Úlovek, jaký nikdo nepamatuje

FOTOGALERIE:Lovu zdar! Rád bych tímto mysliveckým zvoláním pozdravil všechny "Vyšebroďáky" při příležitosti výjimečné myslivecké události, k níž došlo v naší honitbě Vyšší Brod – Herbertov. Zkušenému myslivci Jaroslavu Koreckému se podařilo během noční vycházky ulovit zcela mimořádný kus černé zvěře, jak se myslivecky nazývají dnes tolik probíraná divoká prasata.

Pro většinu čtenářů by tato událost mohla být jen příběhem o odstřelu dalšího, snad i "morem zamořeného" divokého prasete, ale pro myslivce, i takového, jako je  s více než 30 letou praxí pan Korecký, se jedná o životní úspěch a kapitální úlovek.

Místní myslivci nepamatují, že by se kdy v honitbě Vyšší Brod – Herbertov ulovil stejně silný divočák. U kňoura se kromě hmotnosti, která u uloveného kusu dosahovala impozantních 180 Kg před vyvržením, bere v úvahu i kvalita trofeje, jíž jsou u kňourů takzvané "zbraně" (zoologicky horní a dolní špičáky, nazývané mysliveckou mluvou „klektáky“ a „páráky“).

Ulovený kus měl zbraně předběžně hodnocené na nejméně 115 bodů dle mezinárodního standartu hodnocení trofejí CIC. To by mu mělo na jaře vynést medaili na okresní přehlídce trofejí a to minimálně medaili stříbrnou, možná dokonce při překročení hranice 120 bodů i medaili zlatou.

Nezbývá než veřejně popřát šťastnému lovci „Lovu zdar!“ a popřát mu i v další lovecké sezóně přízeň sv. Huberta, patrona všech myslivců. Kromě osobního úspěchu myslivce, je tento odlov i velmi pozitivní zprávou pro majitele a uživatele pozemků, které se v honitbě Vyšší Brod – Herbertov, a jejím okolí, nacházejí. Těm tento konkrétní „černý rytíř“ páchal dlouhé měsíce na honebních pozemcích nemalé škody a dělal z pastvin „oraniště“ prakticky na celém Studáneckém údolí. Škody jsou ostatně vidět i z hlavní silnice ve směru Vyšší Brod - Rakousko.

Asi by nikdo z čtenářů o osobní setkání s tímto „černým rytířem“ v lese či na pastvinách nestál, přesto se nelze ubránit obdivu nad krásou naší středoevropské přírody, k níž černá zvěř neoddělitelně patří, a s hlubokou úctou, která ulovené zvěři ze strany myslivců právem náleží, se rozloučit pozdravem „Myslivosti zdar!“