Vyšší Brod třikrát na TOP 24

Žebříčkové turnaje TOP 24 pro nejlepší české hráče a hráčky ve svých kategoriích, rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější akce pro stolní tenisty z Vyššího Brodu. Nicméně právo účasti na tomto prestižním měření sil měli Vyšebrodští ve všech třech kategoriích.

Starší žáci se sjeli do Havlíčkova Brodu a poprvé se takové akce zúčastnila také Andrea Meškánová. Do turnaje nastoupila z velmi nadějného osmého místa na žebříčku ČR, o které se dělila s Evou Pokornou vzácnou shodou bodů. Zkušená Eva Pokorná si osmé místo podržela postupem do čtvrtfinále. Vystoupení Andrey Meškánové však opět prokázalo, že na turnajích tohoto tipu Vyšebrodským většinou pšenka nekvete. Sedmnácté místo může tato talentovaná hráčka považovat za neúspěch. Co by však za sedmnácté místo dala Šárka Procházková o dva týdny později v Havířově na dorostu. Věčné zdravotní problémy nedovolují Šárce řádně se připravovat, a tak brala dvacáté třetí místo.

O den později, v mladších žákyních, startovala ze šestnáctého místa také Andrea Petrů. Cíl byl stanoven dávno předem. Neztratit. Nebyla to tedy žádná ukázka nějaké fantastické formy, ale šestnácté místo bylo uhájeno. Jen škoda těch nevydařených koncovek. V některých zápasech, kde se rozhoduje o tom, zda bude hráčka osmá nebo šestnáctá, chybělo více odvahy zariskovat tak, jak to umí hlavně Evička Pokorná.

Zabodovat na prestižním žebříčkovém turnaji TOP 24 také znamená, že i dvacátý třetí hráč se třese nabráním dostatečného počtu potřebných bodíků a účast na MČR může považovat za téměř jistou. Hráči z žebříčku ČR jsou vždycky nasazováni proti kvalifikantům z krajů, a to má vždy velkou výhodu v tom, že je zde možnost postoupit do dalších kol přes relativně slabší soupeře.

I mezi dospělými ukazují svou kvalitu

Vyšebrodští startují také mezi dospělými a nevedou si vůbec špatně. Holky mají povolené hostování, či střídavý start v druholigovém Unionu Plzeň. Devátého prosince nastala situace, která se vlastně dala očekávat, když v Plzni působí hned tři hráčky. Do druholigového zápasu proti ŽBC Hrádek u Rokycan nastoupil v barvách Unionu kompletní tým z Vyššího Brodu. Procházková, Levaiová a Meškánová. 

Byla by škoda nevyužít výkonnost skvělých hráček a nepokusit se mít ligový tým také ve Vyšším Brodě. Holky hrají Divizi žen a zatím jsou na druhém místě za zkušeným týmem z Tábora. K postupu do druhé ligy potřebují vyhrát tuto soutěž a uspět v kvalifikaci z vítězkami Pražské, Plzeňské a Karlovarské divize. Docela těžký úkol pro tak mladé hráčky, zvlášť když Meškánová má z logistických důvodů v Unionu Plzeň hostování, a tak nemůže hrát soutěž dospělých za Vyšší Brod. 

Starší žák Kamil Kuchta hraje velmi úspěšně Krajský přebor a Krajskou soutěž dospělých v dresu Nové Vsi u Českých Budějovic. Za áčko, za béčko, všude je velmi platným a chváleným hráčem. Ukazuje se, že mu hra mezi dospělými velmi prospívá hlavně tím že získává o to větší sebedůvěru mezi vrstevníky. To potvrdil finálovou účastí na krajské bodovačce, kde došel až do finále.

Odchovanci Kuba Harenčák a Eva Pokorná si vedou velmi dobře v ligových soutěžích. Evička boduje v první ze a je váženou hráčkou El Nina Praha. Kuba Harenčák má více než padesáti procentní úspěšnost ve druhé lize a to se hodně cení.

Mírný pokles formy je přirozený

Stolní tenisté Vyššího Brodu na přelomu roku prožívají každoročně mírný pokles formy. Dobré výsledky se začínají pomalu vracet až někdy začátkem března a gradují v dubnu a květnu. Je to nejspíš odlišným modelem letní přípravy a musí se s tím každý rok počítat. Výkonnost nelze udržet na nejvyšší úrovni nikdy déle než měsíc u dospělých sportovců, natož pak u dětí. Sinusoida výkonnosti je neúprosná, a tak musíme mladým sportovcům držet palce, aby opět nabrali formu do druhé poloviny sezóny.