Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Cisterciácká kulturní krajina Vyšší Brod se představuje dokumentárními fotografiemi v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje

Autor: Redakce, MAS Rozkvět | Datum: 2.7.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 1526x

Výstava byla symbolicky připravena při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, protože Vyšebrodsko je součástí mezinárodní sítě CISTERSCAPES, nominované u Evropské komise na označení „Evropské dědictví“ (EHL, European Heritage Label).


Cisterciácká kulturní krajina Vyšší Brod se představuje dokumentárními fotografiemi v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje

Mezinárodní kooperační síť  CISTERSCAPES používá motto „ Cisterciácké krajiny spojující Evropu“, které vystihuje podstatu místa těchto regionů v evropské historii, přítomnosti i společné budoucnosti. Díky unikátnímu jednotnému přístupu cisterciáků k osidlování do té doby pustých krajin i systému hospodaření zaměřeném na soběstačnost klášterů a přizpůsobení se místním podmínkám jsou cisterciácké klášterní krajiny a sídelní struktury podobné i ve vzdálených oblastech Evropy. Jsou to známky pospolitosti evropských identit po staletí. Projekt evropské spolupráce „Cisterscapes - cisterciácké krajiny spojující Evropu“ tuto síť regionů znovu oživuje.

Krajina cisterciáckých klášterů má v celé Evropě jednotné rysy, které jsou viditelné doposud. Jižní Čechy mají to štěstí, že cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě je doposud funkční a současně je v maximální možné míře otevřen návštěvnické veřejnosti. Kulturní klášterní krajinu Vyšší Brod tvoří nejen přírodní park Vyšebrodsko a region blízký hranicím s Rakouskem, ale zasahuje mnohem dále do kraje, její součástí jsou třeba Hořice na Šumavě a některé lokace na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Kaplicku. V této krajině nacházíme doposud funkční rybniční soustavy  zakládané cisterciáky, ovocné sady i další krajinotvorné prvky a drobné sakrální stavby.

Jednotnou síť CISTERSCAPES tvoří 17 klášterních krajin z 5 středoevropských států: Plasy, Velehrad, Žďár nad Sázavou, Vyšší Brod (CZ), Ebrach, Pforte, Langheim, Altenberg, Waldsassen, Maulbronn, Bronnbach, Loccum  (DE), Zwettl, Rein (AT), Stična, Konstanjevica na Krki (SLO), Wagrowies/Lekno (PL). V rámci sítě tyto regiony zastupují konkrétní partneři, za Vyšebrodsko to je místní akční skupina MAS Rozkvět, z.s.. Hlavním koordinátorem je Zemský okres Bamberk (DE/ Bavorsko).

Do budoucna se regiony sítě CISTERSCAPES budou zaměřovat především na udržitelný cestovní ruch, podporu místní produkce, kulturní dědictví i péči k krajinu a přírodu, plánovány jsou jak turistické akce pro pěší návštěvníky a cykloturisty, tak kulturní akce nebo gastronomické přehlídky, atraktivní i pro místí obyvatele. Společná evropská identita tak získá více hmatatelné formáty. Jedním z nich  je již nyní dálková trasa „Cisterciácká cesta“, propojující Vyšší Brod na jih přes klášterní krajinu Zwettl dále do Rakouska a Slovinska, na západ pak přes Plasy do Německa, přes Wladsassen s cílem v Ebrachu. Turisté mohou využít stávající značení a webovou aplikaci.

Návštěvníci si mohou výstavu fotografií prohlédnout během července a srpna, dokumentární snímky mají za cíl upoutat pozornost pozorného diváka a pozvat jej k opakovaným návštěvám regionu cisterciácké klášterní krajiny Vyšší Brod a zprostředkovaně i dalších krajin napříč Evropou.

Pořadatel výstavy: Cisterciácké krajiny, z.s.

Akce je podpořena z rozpočtu Jihočeského kraje. Partneři akce: MAS Rozkvět, z.s., Město Vyšší Brod, Cisterciácké opatství Vyšší Brod.

268                logo-cisterscapes