Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Herbář 12/2017

Autor: Iveta Bylinka Podhradská | Datum: 19.12.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2763x

Herbář představuje jako významnou léčivku rostlinu, kterou máme neodmyslitelně spojenou s Vánoci. O jejích léčebných účincích ale málokdo ví.


Herbář 12/2017

Netušená léčivka

Prosinec je zimní měsíc, který máme spojený s vánočními svátky a oslavou konce roku. Nejvíce ohroženým orgánem tohoto měsíce je tlusté střevo, které je hodně zatížené právě o svátcích, tak na to nezapomeňte a trochu ho šetřete.

Sběr bylin už definitivně odezněl. Můžeme ale sbírat rostlinku, kterou máme právě s vánočními svátky spojenou, ale možná nevíme, že je to také významná léčivka. Je to jmelí bílé (Viscum album).

Jmelí je vždyzelený, poloparazitický keřík, který roste na různých dřevinách.  Sklízíme ho na začátku nebo až na konci zimy, v té době je nejúčinnější. Za nejlepší se považuje jmelí z hlohu, jabloně a jehličnanů, nedoporučuje se sklízet jmelí z topolů.

Mimořádné léčebné účinky jmelí

K léčebným účelům používáme ze jmelí listy. Bílé kuličky (plody) jsou jedovaté, proto je nutné je odstranit. Léčebné schopnosti jmelí jsou mimořádné. Podobně jako česnek dokáže jmelí regulovat krevní tlak, tedy vysoký snižovat a nízký zvyšovat.  Změkčuje a odstraňuje vápenaté usazeniny v cévním systému, čímž pomáhá předcházet srdečním infarktům a mozkovým příhodám. Také posiluje srdeční sval a zlepšuje krevní oběh.

Léčivé působení jmelí je však daleko širší. Stimuluje imunitní systém, odstraňuje stres, bolesti hlavy a pocity strachu a nervozity. Ženám pomáhá při potížích v klimakteriu i při neplodnosti. Jmelí patří mezi rostliny, které užíváme opatrně. Řídíme se doporučenými recepty. Dodržujeme předepsané dávky i dobu užívání.

Jmelí je také kouzelné, tak nezapomeňte na Vánoce nebo na Nový rok doma zavěsit větvičku jmelí a políbit pod ní všechny, které máte rádi.