Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Z činnosti vyšebrodských hasičů

Autor: Jan Poláček, velitel družstva JSDHO | Datum: 10.10.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2658x

Přes léto probíhala poměrně intenzivní zásahová činnost. Z uvedených informací je patrné složení a počty mimořádných události, při nichž jednotka hasičů plnila své povinnosti.


Z činnosti vyšebrodských hasičů

Vážení občané!

Dovolte mi, abych Vás opět seznámil s činností Sboru dobrovolných hasičů a Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce v našem městě. V posledním článku, který jsem psal v květnu, byl uveden nástin plánovaných akcí a akcí, které se od začátku roku již udály. Tudíž Vás většiny těchto skutečností ušetřím.

Přes léto probíhala poměrně intenzivní zásahová činnost. Z uvedených tabulek je patrné složení a počty mimořádných událostí, při nichž naše jednotka plnila svou povinnost.

 

Tab 1. Zásahy dle obcí

Obec

druh MU

hodiny

D. Dvořiště

DNS

14:33

P

3:35

PP

0:24

TP

1:01

SA:

19:33

Loučovice

DNS

2:16

P

1:29

TP

2:13

SA:

5:58

Malšín

TP

2:09

P. Výtoň

DNS

0:42

V. Brod

DNS

14:41

DNO

1:14

OP

0:33

P

2:53

TP

31:57

SA:

41:18

Rožmberk

DNS

0:49

P

1:23

TP

4:17

SA:

6:29

Malonty

P

4:03

Hořice na Šum.

DNS

0:39

Bujanov

DNS

3:20

Horní Dvořiště

TP

0:55

  

Tab 2. Zásahy dle druhu

Druh MU

počet

hodiny

DNO

1

1:14

DNS

25

13:02

OP

2

0:33

PP

1

0:24

P

5

13:23

TP

36

42:32

Suma:

70

71:08

Vysvětlivky: DNS – dopravní nehoda silniční, DNO – ostatní, OP – ostatní pomoc, PP – planý poplach, P – požár, TP – technická pomoc

V Tab 1 jsou uvedeny druhy a časy událostí dle místa, resp. katastru obce, v Tab 2 jsou patrny počty a časy jednotlivých druhů událostí. Zde musí každý uznat, že čísla jsou to nemalá a naše jednotka je skutečně vytížena. Výčet druhů událostí je dnes opravdu pestrý. Každý druh události si žádá své postupy a nároky, navíc se případ od případu může lišit a také odlišuje. Na členy naší jednotky je kladen poměrně silný nápor a zvládat takové množství výjezdů v našem malém počtu není žádný med. Od začátku roku se naše družstva pohybovala víc než sedmdesát hodin v terénu. Navíc nepočítám práci mimo zásahy na organizačních a technických záležitostech. Kvůli našemu vytížení bychom měli stát o jednu kategorii JPO výše (původně jsme plánováni do II. Kat., zatímco jsme zařazeni do III.). Tato otázka se opět v rámci integrovaného záchranného systému otevírá, ale je nutno říci, že postup o kategorii výše bychom personálně nezvládli už vůbec, protože bychom museli na zbrojnici držet služby. I přesto, že zmiňované služby nedržíme, vyjíždíme k zásahům většinou do pěti minut od vyhlášení poplachu. Předpisy nám ukládají povinnost vyjet do deseti minut.

Ze zásahů stačí nastínit například autonehodu s pěti zraněnými osobami nad přejezdem na Sejfech, kdy jsme spolupracovali se všemi složkami IZS a armádou (vrtulník), či tragickou nehodu nad bájným „Nažidlákem“. Z požárů byl asi největší požár zemědělského objektu u Malont a požár sena a keřů za statkem na Hrudkově. Technické pomoci se týkaly zejména úniků nebezpečných látek, ropných produktů a v poslední době opět popadaných stromů. Jistě si vzpomínáte na nedávnou bouřku, která ochromila polovinu Evropy. Našim družstvům se podařilo od jedné hodiny po půlnoci do desáté dopolední zlikvidovat nebezpečné stavy a zprůjezdnit komunikace v našem „rajónu“ pořezáním a odklizením popadaného dříví. Této noci se vyznamenaly všechny jednotky v Jihočeském kraji. Dostalo se nám poděkování od jihočeského hejtmanství dopisní formou.

Přes všechnu naši snahu je ale nutno říci, že někdy téměř nezvládáme nároky a nápor, který na nás služba v jednotce klade, neboť je nás málo, kdož jsou schopni se aktivně zapojit. Je nás málo i celkově. Vím, že se opakuji, leč 18 lidí ve městě s dvěma a půl tisíci obyvateli není zrovna vizitkou ochoty pomáhat zadarmo druhým. V šatně zbrojnice zejí volná místa. Taktéž je bohužel pravdou, že na některých zásahových oblecích se pomalu usazuje prach. Mám strach, že jednoho dne prostě nevyjedeme…

Možná si někteří obyvatelé Vyššího Brodu všimli, že v sobotu 9. 9. 2017 prošel z Náměstí po ulici Míru rakousko-český uniformovaný průvod doprovázený kapelou. Nejednalo se o vzpomínku na rok třicet osm. Na letošek totiž připadlo 145. výročí založení jednotky dobrovolných hasičů. O tento se akt se v roce 1872 nemálo zasloužil tehdejší slovutný starosta Dr. Fridrich Nitsche. Vztah s ním vyšebrodští hasiči do dnešních dnů nepřerušili. Ne že bychom komunikovali se záhrobím, ale držíme patronát nad jeho hrobkou. Při slavnostním nástupu před zbrojnicí proběhly proslovy a bilancování. Hovořil velitel JSDHO Richard Hurda ml., starosta města ing. Milan Zálešák, starosta OV SDH Jaromír Marek a velitelé pozvaných jednotek z Horní Stropnice, Mladé Vožice, Přízeře, Königschlagu a Bad Leonfeldenu. Vše z českého do německého jazyka a naopak bravurně překládal pan doktor Jiří Franc. Dále byli přítomni někteří členové Rady a Zastupitelstva města. Tak! Těm, kterým jsem možná zkomolil jméno a na těm, na něž jsem zapomněl, se omlouvám. Dále byl přítomen pan převor vyšebrodského kláštera Cisterciáků Justýn Berka, který slavnostně za zvuku překrásného hudebního doprovodu kapely vysvětil naši zrekonstruovanou Tatru 815 CAS 32, na níž jsme strávili stovky hodin práce. Doufáme, že se s ní vždy v pořádku vrátíme domů. Panu převorovi za vysvěcení a požehnání děkujeme. I když v naší zemi většina lidí tvrdí, že jsou ateisté, akty tohoto druhu svým způsobem pohnou s každým. Neméně děkujeme všem zúčastněným, včetně lidí, kteří nás svou přítomností podpořili, neboť ti, co pomáhají, také potřebují pomoc. Alespoň na duši. Nemalé díky, které nelze vyjádřit, patří kapele z Schenkenfeldenu, která se nám sama nabídla a pozvedla náš počin nepoměrně výše, než jsme zamýšleli. Po oficiální části přišla na řadu trachtace, kterou večer doprovodili vynikající hoši z Pajzlbandu, a o níž se ve Vyšším Brodě mluví více než o podstatě celé akce a důstojné oficiální části. V rámci aktu byl slavnostně dekorován dlouholetý člen a starosta SDH Bohuslav Bíca medailí Za mimořádné zásluhy.

A co dál? Nyní se chystáme na výlet na Moravu a pomalu se můžeme připravovat na Mikuláše a Betlémské světlo. Utíká to…Pokud jste dočetli až sem, děkuji Vám za pozornost a s přáním, abyste nás nikdy nepotřebovali, se na čas loučím.

Honza Poláček
velitel družstva a předseda revizní komise