Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Dětský den a Holinkiáda

Autor: Jan Straka, MěKZ | Datum: 12.7.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2957x

Na konci května si děti užily dvě akce připravené hlavně pro ně, středověký dětský den a Holinkiádu plnou nezvyklých sportovních disciplín.


Dětský den a Holinkiáda

Dětský den se nesl ve znamení středověku

Na konci května, resp. začátku června si děti ve Vyšším Brodě mohly užít hned dvě neděle, které byly určeny především jim. Nejprve si organizátoři z vyšebrodského MěKZ a další dobrovolníci připravili dětský den v duchu středověku a s ním spojených řemesel. Improvizovaná středověká osada vznikla na pozemku místního motokrosu. Děti během odpoledne navštívily například mlynáře, pekaře, kováře, kořenářku nebo se ocitly dokonce v alchymistické dílně nebo u astrologa. „Na každém stanovišti plnily děti jednoduché úkoly, adekvátní k věku, a dle své šikovnosti získávaly za své úsilí buď stříbrňáky, nebo zlaťáky. Za ty si pak na konci mohly nakoupit v našem stánku drobné odměny. Sladkosti, pastelky nebo třeba knížky,“ upřesnila Dita Kaiserová z MěKZ Vyšší Brod. Vyšebrodská středověká osada ale poněkud předběhla svou dobu, velmi překvapivě se tu totiž objevili i indiáni se střílnou s foukačkami. „Ano, indiány ve středověké osadě bychom těžko pohledali. Ti naši sem prý zabloudili při dobývání nových území. Přes oceán se podle vysvětlení dostali díky kouzlům svého šamana,“ s nadsázkou vysvětluje přítomnost překvapivých osadníků vedoucí MěKZ Karel Troják.

Týden nato děti sportovaly

Hned další neděli se v místním kempu uskutečnila tradiční Holinkiáda. Během zábavného odpoledne si děti vyzkoušely netradiční sporty, jako je například hod holinkou. Nechybělo pohádkové představení nebo ukázka zumby. „Na konci je pak čekalo pravé, nefalšované vyhlášení výsledků s ovacemi a všemi náležitostmi, jak si každé sportovní klání zaslouží,“ doplňuje Karel Troják.