Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Krumlovský vodácký maraton se jede už popatnácté

Autor: Jan Straka, MěKZ | Datum: 9.10.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2832x

Vyšší Brod opět ovládne velký vodácký svátek. Stejně jako v minulých letech tu bude 14. října startovat největší vodácký maraton v České republice, Krumlovský vodácký maraton. Na závodníky ze špičky vodáckého sportu a na všechny nadšence, kteří se s nimi mohou poměřit, čeká i letos 36 kilometrů dlouhá trať s cílem v Českém Krumlově.


Krumlovský vodácký maraton se jede už popatnácté

Organizátoři připravili hned několik změn

Pro letošní ročník si pořadatelé přichystali hned několik změn. Změny se týkají například závodníku na paddleboardech (zkráceně plavidla SUP), o které je stále větší zájem. „Letos jsme se rozhodli otevřít novou kategorii – megaboard. Jedná se o velký SUP pro 6 až 8 osob.“ seznamuje s novinkou jeden z organizátorů Jan Homola. Závodníci na megaboardech pojedou 26 kilometrů dlouhou trať, budou totiž startovat v Rožmberku nad Vltavou. Zkrácená trasa čeká stejně jako v minulých letech také na závodníky na raftech, pramicích nebo dračí lodi. „Na své si přijdou i děti, pro které je připraven závod startující v Kempu na Pískárně. Jejich maratonská trať je dlouhá 11 kilometrů“, dále dodává Jan Homola

Pro pohodlnější a bezproblémový start všech závodníků také dochází ke změnám při startu ve Vyšším Brodě, kde po letech budou závodníci jedné z kategorií startovat níže po proudu řeky. „Startovní linie pro lodě v kategorii K2 je posunuta o pár desítek metrů po proudu tak, aby měly nejrychlejší lodě komfort pohodlného startu. Vše se samozřejmě promítne i na prvním jezu, kam lodě K2 přijedou s dostatečným časovým rozestupem,“ upřesňuje Homola.

Velký důraz i na bezpečnost

Uspořádat závody takových rozměrů samozřejmě není jednoduché a je třeba pomoc i velkého množství dobrovolníků a nadšenců. Kromě nich se na organizaci podílejí i závodníci z domácích oddílů SK Vltava Český Krumlov a Hanace Rafters České Budějovice, mezi kterými najdeme opravdu špičkové sportovce, například mistryni světa Karolínu Paloudovou, juniorského mistra světa Vojtěcha Skořepu nebo reprezentanty Martina Nováka a Antonína Haleše.

Že organizátoři opravdu nic nepodceňují a myslí i na bezpečnost, dokazují další slova Jana Homoly: „Jako každý rok se o bezpečí závodníků na všech jezech budou starat záchranáři a hasiči, kteří s touto prací mají za všechny ročníky mnoho zkušeností.“ Nic tedy nebrání tomu, aby jubilejní ročník maratonu proběhl naprosto hladce.