Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Povinná revize kotle na tuhá paliva

Autor: Odbor životního prostředí | Datum: 15.10.2018 - 08:57 | Zhlédnuto: 3034x

Povinné revize kotlů zavedl zákon o ochraně ovzduší v roce 2012 s tím, že první prohlídku museli mít provozovatelé kotle na tuhá paliva do konce roku 2016


Povinná revize kotle na tuhá paliva

Co jsou revize kotlů?

Většina spalovacích zdrojů na tuhá paliva ( podle platného zákona o ochraně ovzduší pro každý spalovací zdroj o příkonu 10 až 300 kW ) napojených na teplovodní soustavu ústředního vytápění domů, tedy včetně krbových vložek a kamen s výměníkem, měla do konce roku 2016 projít kontrolou technického stavu a provozu. Revizi může podle zákona provádět pouze tzv. odborně způsobilá osoba. Jedná se o technika, který byl proškolen přímo výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě. Od 1. ledna 2017 si může příslušný městský úřad ( v našem případě ORP Český Krumlov ) vyžádat potvrzení o revizi takového kotle. V případě nedodržení povinnosti čeká provozovatele kotle postih až do výše 20 tisíc korun.

Odklad pro revizi kotlů

Až 850 tisíc domácností mělo mít do konce letošního roku hotovou další revizi dle zákona o ochraně ovzduší. První povinnost revize byla zavedena od roku 2016 a pak každé 2 roky. Ministerstvo životního prostředí ( MŽP ) letos novelizovalo zákon o ochraně ovzduší ( novela č. 172/2018 Sb. ) a díky tomu od 1.9. letošního roku stačí mít revizi pouze každé 3 roky. Znamená to, že povinnost revize se pro všechny posouvá na rok 2019 a pak znovu až v roce 2022.

Chystá se zastropování ceny za revizi i dopravu!

Pokud lidé nebudou mít techniky určené výrobcem svého kotle v dosahu, budou si moci vybrat jiného „ revizáka „ ze svého okolí, aby třeba neplatili nesmyslné částky za dopravu. Pro prevenci před přemrštěnými cenami, MŽP aktuálně jedná s Ministerstvem financí o možnosti zavedení limitu ceny jak za službu tak i dopravu při revizích kotlů.

Ministerstvo ŽP také připravuje novou komplexní databázi „ revizáků „ v ČR. Díky ní budou lidé moci pohodlně pomocí formuláře nebo mapového prohlížeče, po zadání adresy, umístění kotle, výrobce a typu kotle vyhledat nejbližšího technika a také přímo komunikovat s výrobci a porovnávat nabízené ceny se stropem za tuto službu včetně dopravy. Databázi se snaží MŽP vyvinout tak, aby byla v provozu již v průběhu roku 2019, tedy pro druhou vlnu povinných revizí.

Možnost nalezení náhradníka za chybějící servis

Díky novele budou platit zákonné výjimky nejen pro ty, kteří mají kotel od již neexistujícího výrobce nebo výrobce jim neznámého, ale i pro ty, kteří nemají technika, proškoleného na jejich značku a typ kotle v rozumném dojezdu a tedy i za solidnější cenu. Pokud budete schopni případné kontrole z ORP doložit, že nemáte jinou volbu, což bude i díky nové databázi MŽP jednoduché, můžete využít odborníka od jiné značky, proškoleného na váš typ kotle, který bude v dosažitelné vzdálenosti a levnější. ( Zdroj : Ministerstvo životního prostředí )

Topná sezóna již na obzoru

Závěrem snad již jen připomenout i revizi komínu. Podle zkušeností hasičů a pojišťoven mnoho lidí stále podceňuje údržbu komínů i kotlů. Každý komín by měl být vyčištěn minimálně jednou do roka, pokud lidé topí pevnými palivy, pak je to třikrát do roka. Komín si můžete vyčistit i sami. Kominík pak následně jen vše překontroluje a vydá zprávu.